pondělí 4. srpna 2014

Když jste extrovertní introvert

V jednom z předešlých článků, respektive v komentářích k němu, jsme s Janou CM řešily, jestli může být člověk extrovertní introvert a že většinová společnost se k introvertům neumí chovat. Mluvila jsem tehdy o testu osobnosti, který jsem našla na internetu, a samozřejmě nevím, nakolik důvěryhodné vědecké ukotvení má, ale místy mi fakt mluvil z duše. Zejména v pasáži o starání se o druhé a očekávání toho, že se vám toto jednání vrátí. Dnes a denně narážím na to, že vkládám do většiny svých kamarádů mnohem více, než od nich dostávám nazpět - a můžu si stokrát říct, že už nebudu taková "dobrá duše", ale stejně mi to pokaždé zas a znova nedá. A pak jsem akorát zklamaná, že lidi ani nenapadne přemýšlet o věcech, které já považuji za samozřejmé.
Tak třeba se v tom najde i někdo z vás.:) Nebo se aspoň dozvíte něco víc o někom ve vašem okolí, do koho byste některé věci možná neřekli.

INFJ Personality

Tento typ osobnosti je velmi vzácný - v populaci tvoří pouhé jedno procento, ale ve světě přesto zanechává viditelnou stopu. Jako diplomaté (NF) mají tito lidé vrozený smysl pro idealismus a morálku, ale jsou odlišní svou schopností posuzování (J). INFJ nejsou jen nečinní snílci, ale lidé, schopní podstoupit určité kroky, aby dlouhodobě a pozitivně realizovali své cíle. Mají sklony spatřovat smysl svého života v pomoci druhým, ale zatímco se angažují v záchranářských a dobročinných pracích, jejich skutečnou touhou je dostat se k jádru problému, aby v první řadě nebylo potřeba nikomu pomáhat.
INFJ mají velmi unikátní kombinaci vlastností: i když mají jemný a tichý hlas, svým názorům pevně věří a za své přesvědčení tvrdě bojují. Jsou rozhodní a mají pevnou vůli, ale zřídkakdy tuto sílu používají pro své osobní obohacení - INFJ se chovají kreativně, s fantazií, přesvědčením a citlivě, nechtějí pro sebe vytvořit výhodu, ale dosáhnout harmonie. Rovnostářství a karma jsou pro ně velmi přitažlivé modely a mají sklony věřit tomu, že světu by nejvíce pomohlo obměkčit srdce tyranů láskou a něhou.
Tyto osobnosti se snadno seznamují s ostatními, a mají talent pro vřelé, citlivé jednání, spíš než pro logiku a přesnost. Dává smysl, že jejich kolegové a přátelé o nich získávají dojem, že se jedná o celkem extrovertní osoby, ale všichni by měli mít na paměti, že INFJ osobnosti potřebují být samy, aby si odpočinuli a nabrali novou energii. Zároveň si okolí nemusí dělat starosti, pokud na nějakou dobu ztratí kontakt. INFJ se velmi zajímají o pocity druhých, a očekávají, že se jim tato pozornost vrátí - což občas znamená dát jim prostor, který potřebují, i na několik dní.
Pro INFJ osobnosti je nejdůležitější, aby pamatovaly sami na sebe. Síla jejich přesvědčení je dostatečně silná na to, aby je zavedla až za jejich bod zlomu, a pokud se jejich zápal vymkne kontrole, můžou se snadno ocitnout vyčerpaní, nemocní a ve stresu. Toto vyplývá na povrch především, když INFJ stojí tváří v tvář konfliktu nebo kritice - jejich citlivost je nutí udělat cokoliv, aby se vyhnuli těmto zdánlivě osobním útokům, ale pokud se jim vyhnout nemůžou, reagují velmi iracionálně a celou situaci jenom zhoršují.
Pro INFJ osobnosti je svět plný nerovnosti - ale nemusí být. Žádný jiný typ osobnosti nemá větší předpoklady založit hnutí pro nápravu špatností, nezáleží jestli velkých nebo malých. INFJ si jen musí zapsat za uši, že zatímco se starají o svět, musí se starat i sami o sebe.

1 komentář:

  1. Upřímně některé ty vlastnosti si troufnu tvrdit že mám, minimálně je pravda to že jsem snílek, jen ta realizace těch kroků je u mě taková... (ale i to se v poslední době zlepšilo). A nechci se tu nijak moc vychvalovat ale mám pocit že se i starám o ostatní nebo se o to aspoň snažím, mnohdy právě na úkor sebe sama. Vždycky si řeknu že je dobře že Ti ostatní mají radost, a že mě ke spokojenosti stačí to že jsem udělal něco dobrého pro ostatní. Ale pokud Ti vyšlo z testu toto hodnocení je to skvělé, a všichni kteří Tě znají by to měli považovat za čest, protože se obávám že tolik ušlechtilých a vnitřně krásných lidí moc není.

    OdpovědětVymazat