neděle 11. března 2012

Hitparáda mých nejoblíbenějších písniček - 2. část

Platí to samé co pro první díl, pořadí je prostě tak, jak mě to napadlo.:)

1. Peter Nagy - Revolver a Muzika


Co se týče Petera, mohla bych sem dát těch písniček nejmíň tucet. A to zejména díky textům. Samozřejmě, stejně jako se mistr tesař utne, má občas i Peter výkyvy - to jenom pro ty, co by si hned vzpomněli na děsnosti typu Sme Svoji. Ale jinak mám kolikrát pocit, že poslouchám zhudebněné básně, a spoustu frází z jeho písniček s oblibou používám jako motta. Jenom pár příkladů:
"Pádime za slobodou, už vedieme sto bodov, v šialenej túžbe slobodu sme - dávno predbehli."
"Sme už starí na rozprávky, ale zase mladí na prehry. Nekŕmte nás tým, čo bolo a čo bude."
"Svet je pekný iba pokiaľ si na svete."
"Svet je veľký zadok rozdelený na dve, každá polka tvrdí, že tá druhá smrdí, ale svet je krásny zadok, všetko na ňom sedí."
...a mohla bych pokračovat, jak jsem řekla, dál a dál.:) Tak na závěr jenom moje oblíbená pasáž z Revolver a Muzika: "Bola by sa škoda strielať kým nedošli sme po refrén."

2. Evanescence - Tourniquet


Nejsem nijak extra velký fanda Evanescence, respektive od té doby, co nejdřív odešel Ben Moody a pak i zbytek skupiny. Od té doby je to všechno akorát o tom, jak dobře Amy zazpívá, ty písničky samy o sobě zkrátka až moc šustí papírem. Tahle písnička z prvního alba, to je prostě majstrštyk, a kdyby na to mělo dojít (jako že nepředpokládám, že by došlo), Evanescence nezavrhnu už jenom kvůli ní. 

3. Slipknot - Psychosocial


Když už jsme zahráli na tu tvrdší notu, musím sem dát i písničku, u které si obvykle vybíjím vztek a frustraci (a cvičím growling a screaming :D). Myslete si o Slipknot co chcete, tahle písnička je prostě nářez jako blázen.

4. HIM - Pretending


Vždycky jsem si říkala, jestli jsem normální, když u poslechu některých písniček HIM doopravdy cítím bolest. Takovou tu tupou, neurčitou. Jak jsem časem zjistila, možná skutečně nejsem normální, ale nejsem rozhodně jediná, to svým způsobem uklidňuje - když blbnout, tak kolektivně.:D Podle mě je to zrovna taková ta zvláštní naléhavost, která vás chytne do spárů a nepustí, a dotýká se vašeho nitra, co dělá písničku zážitkem. A soudě podle hysterických reakcí mnoha fanynek, HIM mají zrovna pro tyhle songy nějaký zvláštní talent.

5. Tracktor Bowling - Umirat


A aby to tu nebyla pánská jízda, uzavřeme dnešní pětici písničkou, kterou znám v podstatě od té doby, co jsem si pořídila lastko, takže nějakých šest let. Tracktor Bowling byli vlastně první ruská skupina, která mě vážně chytla a kterou jsem začala poslouchat (ano, ještě dříve než Slot), a bylo to právě díky téhle písničce. To, že je k ní video o mé milované Pripjati, je jenom taková třešnička na dortu.

1 komentář:

  1. "Myslete si o Slipknot co chcete ..." Já si o nich myslím, že mají velmi talentovaného zpěváka. Ono to ve Slipknot není ani tak poznat, ale stačí si poslechnout nějaký písničky (Hesitate, Zzyzx Rd., Bother, Through Glass, Taciturn a další) od jeho druhé kapely, Stone Sour a člověk pozná, že je Corey Taylor vážně talentovaný. Já jím jsem teď tak trochu posedlá, od té doby co se na mě na koncertě Stone Sour v Praze usmál :3 :D

    OdpovědětVymazat